Gesprekken bij de sociale dienst van Nieuwegein

“Goedemorgen, ik heb al vier jaar een minimumuitkering. Dat gaat echt niet meer, met drie jonge kinderen. Ik heb gehoord dat er dit jaar een eenmalige uitkering voor langdurige minima is. Kan ik die ook krijgen? “Nee, mevrouw. Dat spijt me. U moet minstens vijf jaar op een houtje hebben gebeten”.

“Goedemorgen, wij zijn een echtpaar van 69 en 70 jaar en hebben alleen een kale AOW. Ik heb gehoord dat je voortaan elk jaar een kleine uitkering kunt krijgen. Hoeveel is dat?” “Als u alleen een AOW uitkering hebt, krijgt u een keer per jaar 225 euro”. “Dat is goed nieuws, is dat per persoon? “Nee, dat moet u wel samen delen. Tenslotte kunt u goedkoper boodschappen doen als u met z’n tweeën bent.”

“Goedemiddag, ik heb dit jaar zoveel onkosten gehad: eigen bijdrage voor de fysiotherapie, extra schoolkosten voor mijn oudste dochter. Kan ik bijzondere bijstand krijgen?” “Ja, dat kan. U hebt 500 euro aan kosten, dus u krijgt 450 euro bijstand” “Waarom krijg ik 50 euro minder dan ik heb uitgegeven?” “Dat is een eigen bijdrage, omdat wij uw aanvraag moeten behandelen”

Zomaar een paar gesprekken zoals die zich de komende maanden met regelmaat bij de sociale dienst van Nieuwegein zullen voordoen. Triest, maar waar.

Voorstellen die de Partij van de Arbeid deze week in de gemeenteraad indiende om de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand (de nieuwe Bijstandswet) te verbeteren, sneuvelden tegen een vastbesloten front van CDA, VVD, GroenLinks en SGP/ChristenUnie. Ondanks alle mooie woorden in de vorige commissie Sociale Zaken, ondanks de hoorzitting die GroenLinks vorige maand organiseerde, ondanks de klemmende oproepen van de Cliëntenraad.. Maar er is nog hoop: op initiatief van het CDA gaat de Raad er in de loop van het jaar nog eens naar kijken. “Herijken” heet dat in het jargon. Of dit ook kon leiden tot verlaging van het budget voor bijzondere bijstand, wist het CDA nog niet.

In Nederland neemt de laatste twee jaar de armoede sterk toe. Veel mensen met een laag inkomen leveren tot 8% koopkracht in. De regering zegt dat je “dit in proporties moet zien”. Om het met de VVD te zeggen: “Waarom moet sociale zekerheid toch altijd geld kosten?” Misschien omdat het om mensen gaat?

Bovenstaande kregen wij van de heer Erwin Kordes, woordvoerder Sociale zaken Gemeenteraadsfractie Partij van de Arbeid Nieuwegein.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk